Vi förstår att många är ledsna och besvikna över beslutet att avveckla Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det är en utbildning som länge betytt mycket för både elever och branschen. Behovet av kockar och restaurangpersonal finns kvar, både nu och i framtiden. Tyvärr har vi inte många elever här i regionen för att kunna upprätthålla utbildningen med den kvalitet som krävs. När elevgrupperna blir för små blir det både dyrt och svårt att ge eleverna den utbildning de förtjänar.
I vår utredning jämförde vi med flera olika program och det här beslutet påverkar minst antal elever. Målsättningen är en budget i balans och att trygga hela gymnasieförbundets budget. Vårt fokus nu är att de elever som går programmet får fullfölja sina studier fram till examen 2027 med bibehållen kvalitet.
Vi har samtidigt börjat undersöka nya lösningar för framtiden, bland annat lärlingsmodeller i samarbete med lokala företag. Vår ambition är att fortsätta erbjuda utbildningar som är meningsfulla för eleverna och relevanta för arbetslivet, men inom de ekonomiska ramar vi har.
För mer info om lärlingsutbildning: