Samhällsvetenskap
SA-programmet är utbildningen för dig som gillar språk och kommunikation. Du lär dig om olika samhällsförhållanden och människor i olika kulturer och tidsepoker. Du studerar människans samspel och hur vi människor fungerar i grupp och du tränar din förmåga till kritiskt tänkande, till att reflektera och argumentera.
Samhällsvetenskapsprogrammet hjälper dig att skapa en förståelse för den globala värld vi lever i som präglas av människor med olika kulturella, sociala och ekonomiska bakgrunder.
En elev som går SA blir duktig på att uttrycka sig i tal och skrift, att argumentera och kritiskt analysera. Utbildningen förbereder för högskolestudier och några exempel på yrkesutgångar efter universitet- eller högskolestudier är: socionom, psykolog, lärare, personalvetare, polis och fysioterapeut.
Inriktning: Beteendevetenskap (SABEP)
Du lär dig om vad som formar och påverkar människors beteende, ditt eget och andras. Du studerar Sociologi, organisation och ledarskap, samt Makt, normer och kön som fördjupar dina kunskaper om människors levnadsvillkor.
Valen mellan SABEP och SASAP sker under vårterminen i årskurs 1
Inriktning: Samhällsvetenskap (SASAP)
Du fördjupar dig i historia och samhällskunskap. Du läser även kursen geografi som är ett tvärvetenskapligt ämne som bland annat behandlar naturmiljö och samhälle, miljöförändringar i olika delar av världen samt frågor om hållbar utveckling.
Valen mellan SABEP och SASAP sker under vårterminen i årskurs 1
Individuella valet
Det individuella valet består av två ämnen som läses i åk 2 och åk 3. Du kan erbjudas antingen estetisk-praktiska ämnen, exempelvis musik, bild, entreprenörskap, eller ämnen inom idrott. Det finns också ämnen för spetskompetens: fördjupade ämnen i naturkunskap, samhällsvetenskaplig engelska och moderna språk.
Du får veta mer om det individuella valet under vårterminen i åk1.
Språkstudierna
Grunden till kommunikation är språk och som elev på SA läser du moderna språk i minst två år, med möjlighet till fördjupning i åk 3. Språkkunskaper ger oss grunden till att förstå den globala värld vi lever i och för att öppna upp världen för dig strävar vi efter att elever på SA-programmet får möjlighet att kunna delta i olika typer av utbyten eller språk- och studieresor.
Så här är programmet upplagt
Första året är gemensamt för alla på programmet. Gymnasiegemensamma ämnen och de ämnen som är specifika för SA-utbildningen.
Andra året väljer du någon av programmets inriktningar; beteendevetenskap eller samhällsvetenskap. Du får också göra individuella val som kan bestå av kreativa ämnen eller spetsämnen för att vidga din behörighet.
Tredje året genomför du ditt gymnasiearbete, som kan göras inom ramen för Ung företagsamhet, UF, men då behöver du välja entreprenörskap som iv-val i år tre.
T
Snabba fakta
Studieort: SA-programmet finns i Storuman, Vilhelmina och Tärnaby.
Inriktningar: Beteendevetenskap och Samhällsvetenskap
Verkligheten blir klassrum
På SA knyts det du lär dig teoretiskt ihop med praktiskt arbete. Genom studieresor, besök och utbyten av olika slag öppnas världen och du får chans att tillämpa dina teoretiska kunskaper.
Yrken efter gymnasiet
Efter vidareutbildning t.ex. polis, lärare, socionom och kriminolog.
Kajsa Eriksson, Storuman
Det finns många fördelar med att vara elev hos oss.
Vill du veta mer?