Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en gedigen yrkesutbildning i samarbete med olika företag inom restaurang-, service- och hotellbranschen.
Här finns oändliga möjligheter i olika yrken som t.ex servitör, servitris, bartender. Vidare till hovmästare, restaurant manager, F&B-manager, sommelier och kock. Vidare till Sous-chef, kökschef, style manager, mood manager, service agent m.m.
✔ Kursen entreprenörskap ger eleverna möjlighet att driva ett företag
genom konceptet; Ung Företagsamhet
✔ 15 veckors APL, praktik.
✔ Möjlighet till utomlands-APL i Nederländerna
✔ Studieresa på temat mat och dryck
✔ Modernt kök och matsal med ändamålsenlig utrustning
✔ Lärare med lång erfarenhet från restaurangbranschen
Så här är programmet upplagt
I årskurs 1 ligger fokus på faktakunskaper. Du lär dig grunderna samt bekantar dig med branschen. Studiebesök och 4 veckor APL. Under åk 1 väljer du också hur du vill inrikta din utbildning framöver, vill du läsa mot servitör eller är matlagning det som lockar?
I årskurs 2 ligger fokus på att skapa förståelse i fördjupningsämnena inom inriktningen kök och servering. Studiebesök och 5 veckor APL med möjlighet att göra den i Nederländerna. Vår utbildningsrestaurang, Restaurang Malgomaj är öppen en kväll i veckan där du får möjlighet att laga mat och servera ”på riktigt”. Med de kunskaper du erhåller i årskurs 2 fortsätter du
och dina kamrater att utvecklas genom att driva Restaurang Malgomaj en kväll i veckan, detta görs även under det tredje året. Om du inte bor på orten, så ordnar skolan med övernattning de kvällar du har undervisning och inte kan ta dig hem med skolbussen.
I årskurs 3 får du som läser det fullständiga programmet och läser de mer avancerade ämnena i mat och i dryck åka på en studieresa med temat mat och dryck. Under det tredje året gör du dina sista APL-perioder 5+2 veckor. Den sista perioden på två veckor ligger i slutet av vårterminen år 3 och kan användas för introduktion till arbete efter avslutat gymnasium.
Snabba fakta
Studieort: Vilhelmina
Inriktning: Kök och servering
Egen krog
Vår utbildningsrestaurang Malgomaj är öppen både lunch och middag. År 2 och år 3 jobbar du kväll i Restaurang Malgomaj. Här lagar vi mat och serverar på riktigt.
Yrken efter gymnasiet
Kock, serveringspersonal och bartender. Efter vidareutbildning t.ex. sommelier, konditor och hovmästare.
Wilma Granström, Vilhelmina
Följ programmets sociala medier
Det finns många fördelar med att vara elev hos oss.
Vill du veta mer?