

INRIKTNING: Kök och servering
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en gedigen yrkesutbildning i samarbete med olika företag inom restaurang-, service- och hotellbranschen. Här finns oändliga möjligheter i olika yrken som t.ex servitör, servitris, bartender. Vidare till hovmästare, restaurant manager, F&B-manager, sommelier, och kock. Vidare till Sous-chef, kökschef, style manager, mood manager, service agent m.m.
✔ Kursen entreprenörskap ger eleverna möjlighet att driva ett företag
genom konceptet; Ung Företagsamhet
✔ 15 veckors APL, praktik.
✔ Möjlighet till utomlands-APL i Nederländerna
✔ Studieresa på temat mat och dryck
✔ Modernt kök och matsal med ändamålsenlig utrustning
✔ Lärare med lång erfarenhet från restaurangbranschen
Vi erbjuder inriktningarna Kök och Servering.
Studieorten för Restaurang- och livsmedelsprogrammet är Vilhelmina.
Så här är programmet upplagt
I årskurs 1 ligger fokus på faktakunskaper. Du lär dig grunderna samt bekantar dig med branschen. Studiebesök och 4 veckor APL. Under åk 1 väljer du också hur du vill inrikta din utbildning framöver, vill du läsa mot servitör eller är matlagning det som lockar?
I årskurs 2 ligger fokus på att skapa förståelse i fördjupningskurserna inom inriktningen kök och servering. Studiebesök och 5 veckor APL med möjlighet att göra den i Nederländerna. Vår utbildningsrestaurang, Restaurang Malgomaj är öppen en kväll i veckan där du får möjlighet att laga mat och servera ”på riktigt”. Med de kunskaper du erhåller i årskurs 2 fortsätter du och dina kamrater att utvecklas genom att driva Restaurang Malgomaj en kväll i veckan, detta görs även under det tredje året. Om du inte bor på orten, så ordnar skolan med övernattning de kvällar du har undervisning och inte kan ta dig hem med skolbussen.
I årskurs 3 får du som läser det fullständiga programmet och läser de mer avancerade kurserna i mat och i dryck åka på en studieresa med temat mat och dryck. Under det tredje året gör du dina sista
APL-perioder 5+2 veckor. Den sista perioden på två veckor ligger i slutet av vårterminen
år 3 och kan användas för introduktion till arbete efter avslutat gymnasium.

EGEN KROG
Vår utbildningsrestaurang Malgomaj är öppen både lunch och middag.
År 2 och år 3 jobbar du kväll i Restaurang Malgomaj. Här lagar vi mat och serverar på riktigt.
Klicka här för att spana in restaurangens Facebooksida.


”In the kitchen, we say that to cook is to care, and in the dining room, to serve is to love”
Wilma Granström
Vilhelmina
